Welcome to Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης   Click to listen highlighted text! Welcome to Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης Powered By GSpeech

Δελτία Τύπου

×

Warnung

JUser: :_load: Fehler beim Laden des Benutzers mit der ID: 72

Νίκος Γκαραβέλας αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παιδείας & Εθελοντισμού: “Στην εποχή μας οι εθελοντές είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρωπισμού και κοινωνικής ευαισθησίας"

Η 5η του Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Μία ημέρα για να τιμήσουμε όλους τους ήρωες της καρδιάς μας που ευχαριστούμε κάθε ημέρα καθώς στέκονται δίπλα στον συνάνθρωπο και με την ύπαρξη και την προσφορά τους προσδιορίζουν την αληθινή σημασία της αλληλεγγύης, ιδίως στη σημερινή εποχή της μακράς οικονομικής κρίσης, που η κοινωνία μας δοκιμάζεται και οι εθελοντές στέλνουν με τον καλύτερο τρόπο το ηχηρό μήνυμα της συνοχής, της αγάπης, της αμοιβαιότητας, της συνύπαρξης.

Στην εποχή μας οι εθελοντές είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρωπισμού και κοινωνικής ευαισθησίας και αποτελεί χρέος όλων μας να προστατέψουμε και να προωθήσουμε την αξία του εθελοντισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Χωρίς τη συμμετοχή των απλών πολιτών σε κάθε τέτοια δράση όμως, ο εθελοντισμός δεν αποδίδει τα μέγιστα - και η σημερινή μέρα έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό. Την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο εορτασμός της ημέρας εθελοντισμού αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία για να εκφράσω άλλη μια φορά την απεριόριστη εκτίμηση και τη βαθειά μου ευγνωμοσύνη στην πολύτιμη προσφορά των Εθελοντών στην πόλη μας, οι οποίοι έχουν στο ενεργητικό τους ένα τεράστιο έργο, προς το κοινωνικό σύνολο και προς τον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης.

Συμπολίτες, απλοί άνθρωποι του λαού, συμπαρατάχθηκαν και συμπαραστάθηκαν στις προσπάθειές μας για να ανταποκριθούμε στο δύσκολο ρόλο μας. Αναφέρομαι σε όλους αυτούς, που πρόθυμα προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διδάσκοντας αμισθί στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου σε όλους όσους υποστηρίζουν τις δομές του Κοινωνικού Φαρμακείου, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, της Ιματιοθήκης, την Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης, τα Πολυϊατρεία του Δήμου μας και και τέλος το Τμήμα Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Μέσα από τη δράση τους αυτή δίνουν ένα ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης προς όλους τους πολίτες του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης για να αναλάβει ο καθένας από εμάς ένα πιο ενεργητικό ρόλο. Αποτελούν πρότυπο θέτοντας τις βάσεις της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης με στόχο τη μεγαλύτερη κοινωνική ωφέλεια.

Όμως, μαζί με τους εθελοντές χρειάζεται η οργανωμένη υπηρεσία του Δήμου για να στηρίξει, να κατευθύνει, να σχεδιάσει και να συντονίσει το έργο τους.

 

Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης & Εθελοντισμός

Ο Δήμος μας αξιοποιεί την προσφορά των εθελοντών σε τέσσερις ξεχωριστές διοικητικά υπηρεσίες. Αυτή η διασπορά της εθελοντικής εργασίας δημιούργησε πολλά προβλήματα και σύγχυση στους εθελοντές και στους πολίτες που εξυπηρετούνται. Υπήρχε επικάλυψη δράσεων από πλευράς προσφερόμενων υπηρεσιών.

Γι’ αυτό δημιουργήσαμε το Γραφείο Εθελοντισμού στο Τμήμα Κοινωνικής, Παιδείας και Εθελοντισμού, το οποίο εποπτεύει και συντονίζει όλες τις δράσεις εθελοντισμού του Δήμου και των Νομικών προσώπων.

Λειτουργεί ως δομή στήριξης, συνεργασίας, σχεδιασμού και δράσης με όλους τους εθελοντές και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που επιθυμούν να συνεργασθούν με τον Δήμο, προς όφελος των κατοίκων της Λυκόβρυσης Πεύκης.

Άλλωστε, η ανιδιοτελής προσφορά για την κοινωνική ευημερία και τον εθελοντισμό είναι δείκτης πολιτισμού, προάγει την κοινωνική εξέλιξη και συντελεί στη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Ο εθελοντισμός είναι θεμελιώδης αρχή της αλληλεγγύης.

Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι οι εθελοντές δεν αντικαθιστούν τους αμειβόμενους εργαζόμενους και δεν αποτελούν απειλή για την εργασιακή τους ασφάλεια. Αντίθετα, σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου καλύπτουν το κενό των κρατικών παροχών και δομών και μάλιστα σε μία εποχή μακροχρόνιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Άλλωστε, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εθελοντών καθορίζονται στον κανονισμό λειτουργίας του Γραφείου Εθελοντισμού που δημιουργήσαμε προσφάτως.

Τέλος, αξίζει να αναφέρω ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Γραφείο Εθελοντισμού πραγματοποίησε αντίστοιχα στις δημοτικές ενότητες Πεύκης και Λυκόβρυσης, δράσεις με δρώμενα για ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, με μεγάλη επιτυχία. Και για αυτό ευχαριστώ θερμά όλους τους συνεργάτες μου, που αποτελούν μία δυναμική ομάδα, που διαπνέεται με τις αρχές του εθελοντισμού αλλά και με συναισθήματα αλτρουισμού και συμπαράστασης στον συνάνθρωπο.

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στην προσφορά του Δημάρχου μας, κυρίου Τάσου Μαυρίδη. Ο δήμαρχος μόλις ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, ανέθεσε καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου εθελοντισμού σε δημοτικό σύμβουλο. Όταν διαπίστωσε ότι η Δομή πρέπει να μετεξελιχθεί και να αναβαθμιστεί οργανωτικά και σε συνδυασμό με την υποστήριξη της πολιτείας στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κέντρου Κοινότητας, με πρόσληψη τεσσάρων ατόμων, 1 συν 2 χρόνια, αποφάσισε να δημιουργήσουμε το Γραφείο Εθελοντισμού. Ο Δήμαρχος παρακολουθεί από κοντά το πολυσχιδές έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας και είναι αρωγός σε κάθε δυσκολία που παρουσιάζεται στην εκτέλεση του έργου του γραφείου.

Γι’ αυτό τον ευχαριστούμε δημόσια και είμαστε ευγνώμονες. Σήμερα, πραγματοποιείται εκδήλωση στον Δήμο μας που είναι αφιερωμένη στους άοκνους εθελοντές εργάτες, τους οποίους τιμούμε για τη μεγάλη προσφορά τους και τούς απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς.

cc 

Η απόφαση μας να ανοίξουμε τις διαδικασίες στους συμπολίτες μας, 
μας οδηγεί στην ανάπτυξη συνεργατικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Mε την ολοκλήρωση της ψηφιακής κουλτούρας της έξυπνης πόλης, την εθελοντική συμμετοχή και τα έργα ανοικτού περιεχομένου και δεδομένων. 

Σας καλωσορίζουμε στο likovrisipefki.gr, Web Team 

Δι@υγεια

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech