Welcome to Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης   Click to listen highlighted text! Welcome to Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης Powered By GSpeech

Δελτία Τύπου

Μηνύματα Δημάρχου και Αντιδημάρχου για την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

25 November 2022

Οι παγκόσμιες και οι διεθνείς ημέρες ενισχύουν την ευαισθητοποίηση για θέματα ιδιαίτερης σημασίας λειτουργούν όμως παράλληλα και ως ευκαιρία για να αναλογιστούμε αν και κατά πόσο  προοδεύσαμε στον χρόνο που μεσολάβησε από την παγκόσμια ημέρα της προηγούμενης χρονιάς.

Σήμερα, η βία κατά των γυναικών φαίνεται να παίρνει χαρακτηριστικά κρίσης στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, μετά την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού, που ελήφθησαν για τον περιορισμό της. Η εμπορία ανθρώπων, οι βιασμοί, οι δολοφονίες γυναικών αποτελούν τις εκφάνσεις αυτής της κρίσης, η οποία δυστυχώς ξεπερνά σύνορα, ηλικίες και κοινωνικές τάξεις. Σίγουρα είναι περισσότερες σήμερα οι δυνατότητες καταγγελίας, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, όπως μας λένε οι ειδικοί δεν καταγγέλλεται.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να σπάσουμε τη σιωπή, να μιλάμε ανοιχτά για την έμφυλη βία, να διασφαλίσουμε ότι η πολιτεία διαθέτει μηχανισμούς στήριξης, και ότι αυτοί αξιοποιούνται στην πράξη, ώστε οι θύτες να οδηγούνται στη δικαιοσύνη και τα θύματα έχουν προστασία.

Είναι στο χέρι όλων μας! Μαζί μπορούμε να τερματίσουμε τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών! 

 

Τάσος Μαυρίδης

Δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης

Γενικός Γραμματέας ΠΕΔ Αττικής

 

Μήνυμα Αντιδημάρχου

 

Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η ποιο επαίσχυντη παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμού ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Ο όρος βία κατά των γυναικών περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων του εξαναγκασμού ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανάπτυξης τους.

Η ευθύνη είναι πρωτίστως η κοινωνική ή συλλογική. Οφείλουμε ως πολίτες να ενεργοποιηθούμε προς την κατεύθυνση της παρότρυνσης των θυμάτων να μιλήσουν να καταγγείλουν τη βία. Είναι -αν μη τι άλλο - υποχρέωση όλων.

Επιπρόσθετα η αλλαγή της κουλτούρας επιβάλλεται όταν η μορφή της βίας  έχει θεμελιωθεί ατύπως, έχει γίνει ανεκτή να έχει διαιωνισθεί παρά τις εξελίξεις στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ισότητα των φύλων αποτελεί τον πυρήνα των σχέσεων στη σύγχρονη κοινωνία.

 

Νότα Σοκορέλη

Αντιδήμαρχος  Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής και Εθελοντισμού

 

cc 

Η απόφαση μας να ανοίξουμε τις διαδικασίες στους συμπολίτες μας, 
μας οδηγεί στην ανάπτυξη συνεργατικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Mε την ολοκλήρωση της ψηφιακής κουλτούρας της έξυπνης πόλης, την εθελοντική συμμετοχή και τα έργα ανοικτού περιεχομένου και δεδομένων. 

Σας καλωσορίζουμε στο likovrisipefki.gr, Web Team 

Δι@υγεια

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech