Welcome to Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης   Click to listen highlighted text! Welcome to Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης Powered By GSpeech

Δελτία Τύπου

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 72

Στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης

Είναι ανάγκη να υπάρξουν ξεκάθαροι ρόλοι Κράτους – Α’βάθμιας & Β’βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να μπορέσουν οι αιρετοί να συνδράμουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του τόπου όπου και έχουν εκλεγεί.

Με το σύνθημα «Αλλάζουμε το κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα» και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αττική, πραγματοποιείται στα Ιωάννινα, το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) παρουσία των υπουργών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη και Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

Βασικό θέμα του Συνεδρίου στο οποίο τον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης εκπροσωπεί ο Δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης, είναι η μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με βασικούς άξονες την αποκέντρωση και την τοπική ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις και απόψεις του Δημάρχου Λυκόβρυσης Πεύκης Τάσου Μαυρίδη σε σχέση με τη βασική θεματική του συνεδρίου, αυτές συνοψίζονται όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος: “Πρέπει να σταματήσει ο στείρος εναγκαλισμός του Κράτους με τους ΟΤΑ. Να αντικατασταθούν οι χρονοβόροι ελεγκτικοί μηχανισμοί από γρήγορες διαδικασίες αποτελεσματικού ελέγχου, ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει με μεγαλύτερη αυτονομία, απαλλαγμένη από μία σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που “τις δένουν τα χέρια” και θέτουν χρονοβόρα πλαίσια πραγματοποίησης έργων και δράσεων στους ΟΤΑ. Έτσι θα μπορέσουν οι τελευταίοι να πάρουν ανάσα και να στοχεύσουν με καλύτερες επιδόσεις στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Θα πρέπει παράλληλα να αρθεί η απαγόρευση των προσλήψεων και να σταματήσει η ‘ομηρία’, ιδιαίτερα των προσλήψεων που αφορούν υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, και για τις οποίες οι σχετικές δαπάνες δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό”.

Η αξία των απόψεων των ΟΤΑ

Διαρκώς τίθεται η συζήτηση για στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά διαρκώς ‘κλαδεύονται’ οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες της, αυτό είναι παραλογισμός”, επισημαίνει σχετικά ο Δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης και συνοψίζει: “Στη σημερινή μας θεσμικά δομημένη πραγματικότητα, ένας Δήμος και αντίστοιχα, ένας Δήμαρχος δεν μπορούν να κινηθούν με βάσει όσα ορίζει το Σύνταγμα (σ.σ. Κάθε Δήμος πρέπει να ορίζει τα του οίκου του). Εάν θέλουμε να είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς και να προχωρήσουμε μπροστά ως χώρα, σε μία εποχή μάλιστα μακράς οικονομικής δυσκολίας, στην οποία προσπαθούν με περίσσευμα καρδιάς οι Δήμοι να στηρίξουν τις τοπικές τους κοινωνίες, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Ποιος είναι ο ρόλος του Κεντρικού Κράτους, ποιος είναι ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ποιος της Δευτεροβάθμιας, ώστε το διοικητικό μοντέλο λειτουργίας κάθε φορέα να είναι ‘ευανάγνωστο’ και να επιτρέπει σε κάθε Δήμο και Δήμαρχο να συνδράμει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του τόπου όπου και έχει εκλεγεί. Γιατί μην ξεχνάμε ότι οι αιρετοί εκλέγονται απευθείας από τον λαό και λογοδοτούν καθημερινά. Στο πλαίσιο αυτό, αντιβαίνει κάθε αναπτυξιακής λειτουργίας να δύνανται ‘κάποιοι διορισμένοι’ που βρίσκονται σε ορισμένες θέσεις να μπλοκάρουν τις πολιτικές απόψεις και αποφάσεις ενός δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα σε μη ουσιώδη ζητήματα. Μην ξεχνάμε ότι το δημοτικό συμβούλιο ενός Δήμου είναι όργανο εκλεγμένο από τον λαό, ενώ έτσι και αλλιώς ο εκάστοτε Δήμαρχος είναι εξουσιοδοτημένος να εκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Και για να υπερθεματίσω σχετικά, ποιος μπορεί να ξέρει καλύτερα από τον εκάστοτε Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο τα αντικειμενικά προβλήματα του κάθε Δήμου; Γιατί μπορεί οι σύμβουλοι ή οι ειδικές επιτροπές να σχεδιάζουν ή να προτείνουν κ.λπ. ώστε να παράγονται ιδέες και προτάσεις προς το κάθε αρμόδιο υπουργείο, όταν δεν λαμβάνεται υπόψη όμως καθαρά ο θεσμός που λέγεται Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε πρωτοβάθμια είτε δευτεροβάθμια, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική μεταρρύθμιση. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμώ ότι το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ είναι μία καλή ευκαιρία να ακουστούν οι προτάσεις των ΟΤΑ, να καταθέσουν δηλαδή τις θέσεις και τις απόψεις τους για το θέμα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που γνωρίζουν το ζήτημα σε βάθος, οι ίδιοι οι Δήμοι”, κατέληξε σχετικά τη συλλογιστική του ο Δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης.

cc 

Η απόφαση μας να ανοίξουμε τις διαδικασίες στους συμπολίτες μας, 
μας οδηγεί στην ανάπτυξη συνεργατικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Mε την ολοκλήρωση της ψηφιακής κουλτούρας της έξυπνης πόλης, την εθελοντική συμμετοχή και τα έργα ανοικτού περιεχομένου και δεδομένων. 

Σας καλωσορίζουμε στο likovrisipefki.gr, Web Team 

Δι@υγεια

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech