Welcome to Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης   Click to listen highlighted text! Welcome to Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης Powered By GSpeech
Menu

Δελτία Τύπου

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Αττικής Τάσος Μαυρίδης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»

14 Οκτωβρίου 2020

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Αττικής Τάσος Μαυρίδης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Λαιμό, στην οποία μίλησε για τα σχολεία, την πανδημία, τη διαχείριση απορριμμάτων και τα έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στον Δήμο.

 

Άνοιγμα των σχολείων. Πώς έχει κυλήσει το πρώτο διάστημα της νέας σχολικής χρονιάς;

Ως Δήμος φροντίσαμε οι σχολικές μονάδες να είναι σε άριστη κατάσταση πριν τη έναρξη. Ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και μέχρι σήμερα ευτυχώς δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα.

Σχετικά με τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση συναντήσατε προβλήματα; Ποιες κινήσεις κάνατε;

Έχουμε συναντήσει προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου λόγω της έλλειψης αιθουσών και για αυτό την περασμένη χρονιά εξαιρεθήκαμε της εφαρμογής. Παρότι ως Δήμος δεν έχουμε αρμοδιότητα κατασκευής σχολικών μονάδων έχουμε πραγματοποιήσει έκτοτε σειρά συναντήσεων και ενεργειών σε συνεργασία με όλους εμπλεκόμενους φορείς, για τις οποίες δεν επαρκεί ο χώρος της εφημερίδας σας να αναφέρουμε. Έχουμε κατορθώσει να βρούμε προσωρινές λύσεις. Αρχικά διαθέσαμε 3 αίθουσες από τον 2ο Παιδικό Σταθμό Πεύκης για την κάλυψη των αναγκών. Μια επιπλέον αίθουσα που προστέθηκε στο 3ο Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης, η οποία μας παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και στην οποία πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες εργασίες για να λειτουργήσει ως αίθουσα διδασκαλίας. Αναμένουμε άλλες 3 αίθουσες με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και άλλη μια από την Κτυπ ΑΕ. Συνεχίζουμε αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην πόλη μας.

 

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του κορωνοιού στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας;

Δυστυχώς η υγειονομική κρίση έρχεται μετά από μια παρατεταμένη δεκαετή οικονομική κρίση, που αύξησε τις οικογένειες συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ελπίζω ότι θα υπάρξει σύντομα ανάκαμψη, μέχρι να συμβεί αυτό συνεχίζουμε να στηρίζουμε την τοπική κοινωνία με τις δομές μας και τις υπηρεσίες μας.

 

Σε τι σημείο επηρεάζει η υγειονομική κρίση γενικότερα τους ΟΤΑ;

Η υγειονομική κρίση μας έχει αναγκάσει να προσαρμόσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών μας. Επιπλέον, να αναστείλουμε τη λειτουργία των ΚΑΠΗ, να περιορίσουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που παρείχαμε στους πολίτες με ελεύθερη είσοδο. Από την άλλη πλευρά, ήδη από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας,  χρειάστηκε να κάνουμε περισσότερα για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας και γενικότερα για τις ευάλωτες ομάδες, όπως κατ’ οίκον παραδόσεις στους ωφελούμενους των δομών μας. Επίσης, ενισχύσαμε το Γραφείο του Δημότη και αξιοποιούμε την τεχνολογία για να ανταποκριθούμε στις αλλαγές που φέρνει η πανδημία.

Να περάσουμε και στα αυτοδιοικητικά και στα του δήμου σας. Ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Είναι κι αυτή μια ερώτηση, για την οποία δεν επαρκεί ο χώρος, αλλά θα προσπαθήσω να αναφερθώ στα σημαντικότερα.

Ας ξεκινήσουμε από τα έργα για τη νέα γενιά της πόλης μας. Βρίσκεται σε εξέλιξη έργο αναβάθμισης του προαυλίου του Γυμνασίου Λυκόβρυσης με χρηματοδότηση από Πράσινο Ταμείο, ενώ ήδη καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση με παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης και στο Λύκειο Λυκόβρυσης, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Έχουμε υποβάλει πρόταση προς την ΚΤΥΠ ΑΕ για την κατασκευή του 6ου Νηπιαγωγείου Πεύκης, ενώ αναμένουμε την ολοκλήρωση του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Ηλιακό Χωριό. Επίσης, προχωράμε στην ανακατασκευή των 17 Παιδικών μας Χαρών.

Στις αθλητικές μας υποδομές ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και ίδιους πόρους και πλέον σχεδιάζουμε την κατασκευή νέων εξεδρών και αποδυτηρίων του Σταδίου βάση της υπάρχουσας προμελέτης. Είναι σε εξέλιξη η ανακατασκευή του Διαδημοτικού Αθλητικού Χώρου Λυκόβρυσης Μεταμόρφωσης με ίδιους πόρους του Δήμου και του Δήμου Μεταμόρφωσης. Επίσης σχεδιάζουμε την ανακατασκευή του Κλειστού ‘’Χρήστος Μωραΐτης’’, έχοντας ολοκληρώσει τις χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης - νομιμοποίησης του ακινήτου καθώς και την ολοκλήρωση του Κλειστού Γηπέδου Καλαθοσφαίρισης Λυκόβρυσης με πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» σχεδιάζουμε την κατασκευή της Κεντρικής Πλατείας Πεύκης και υπογείου γκαράζ, την ανακατασκευή του Πνευματικού Κέντρου «Γ.Διαμαντόπουλος» στη Λυκόβρυση και ένα έργο που περιλαμβάνει αναπλάσεις περιοχών με στόχο την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία.

 

Διαχείριση απορριμμάτων. Ποιες κινήσεις έχουν γίνει και ποιες πρέπει να γίνουν;

Ως Δήμος έχει θέσει έχουμε θέσει ως κεντρική προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και την επέκταση της ανακύκλωσης. Προχωρήσαμε στην επέκταση της ανακύκλωσης σε νέα ρεύματα και υλικά. Ξεκινήσαμε την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής προχωρήσαμε στη χωριστή συλλογή πλαστικών, μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών στα δημοτικά κτίρια. Επίσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον ΕΣΔΝΑ επεκτείναμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης βιοαποβλήτων και παραλάβαμε ένα νέο υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο για αυτό τον σκοπό. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο που τίποτε να μην πάει χαμένο και να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων του Δήμου.

Ταυτόχρονα, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα ανανέωσης του μηχανολογικού μας εξοπλισμού. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο απορριμματοφόρο και μέσα στο επόμενο διάστημα αποκτούμε άλλα 2 απορριμματοφόρα τύπου πρέσας και ένα σάρωθρο μέσω του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». Τέλος, προμηθευτήκαμε 220 νέους κάδους απορριμμάτων και  προχωράμε στην προμήθεια άλλων 115 με ίδιους πόρους, αλλά και στην προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε επιλεγμένα σημεία με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα  «Αστική Αναζωογόνηση» του Πράσινου Ταμείου. 

Όλα αυτά θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη, για αυτό είναι σε εξέλιξη μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση και τις πράσινες πολιτικές με σύνθημα «καθαρά για σένα».

 

Πώς οραματίζεστε το δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης στο τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου;

Στην πρώτη μας θητεία καταφέραμε να κάνουμε τον Δήμο μας πρότυπο σε όλη την Ελλάδα στην οικονομική διαχείριση. Σε αυτή τη θητεία έχουμε θέσει ως πρώτο στόχο την καθημερινότητα. Προσπαθούμε να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι στη λειτουργία του Δήμου και των Νομικών μας Προσώπων. Συνεχίζουμε να κάνουμε μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες των τελευταίων μηνών, στις γειτονιές μας, στις σχολικές μονάδες, στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Ο στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε έναν δήμο- πρότυπο ποιότητας ζωής για τους συμπολίτες μας.

cc 

Η απόφαση μας να ανοίξουμε τις διαδικασίες στους συμπολίτες μας, 
μας οδηγεί στην ανάπτυξη συνεργατικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Mε την ολοκλήρωση της ψηφιακής κουλτούρας της έξυπνης πόλης, την εθελοντική συμμετοχή και τα έργα ανοικτού περιεχομένου και δεδομένων. 

Σας καλοσωρίζουμε στο likovrisipefki.gr, Web Team 

Δι@υγεια

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech