Καθαριότητα - Ανακύκλωση

Αγαπητέ συμπολίτη,
Ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης έχει θέσει ως κεντρική προτεραιότητα την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουμε, την επέκταση της ανακύκλωσης και τη βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας. Μέχρι σήμερα, η ανταπόκριση των πολιτών – ιδιαίτερα των νέων - στις πρωτοβουλίες μας ήταν εντυπωσιακή.
Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών ανακύκλωσης και καθαριότητας, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την ανακύκλωση και σε άλλα υλικά.
Το επόμενο διάστημα ξεκινά η ανακύκλωση οργανικών υλικών, με την τοποθέτηση καφέ κάδων σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ, καθώς και η ανακύκλωση ρούχων. Ο στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο που τίποτε να μην πάει χαμένο και να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που ως Δήμος αποθέτουμε στο ΧΥΤΑ της Φυλής.
Ταυτόχρονα, βελτιώνουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας, παρά τις δυσκολίες που μας δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν μας επιτρέπει να διαθέτουμε το απαραίτητο προσωπικό.
Ενισχύουμε τις υποδομές μας, με νέους κάδους και εξοπλισμό για τους οδοκαθαριστές, ενώ προχωράμε στην προμήθεια ενός νέου σύγχρονου απορριμματοφόρου.
Όλα αυτά θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη.
Σου ζητάμε να συμμετέχεις ενεργά στην προσπάθεια για μια Όμορφη Πόλη,
Καθαρά για Σένα.
Με εκτίμηση,
Τάσος Μαυρίδης
Δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης

έχουν τοποθετηθεί στον Δήμο μας. Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης απορρίπτουμε
ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας όπως: χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο.
Τα υλικά που συλλέγονται, οδηγούνται στο Κέντρο Διαλογής όπου γίνεται ο διαχωρισμός τους
προκειμένου να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανακύκλωσης.


Στον Δήμο μας έχουν ήδη τοποθετηθεί 86 καφέ κάδοι συλλογής οργανικών αποβλήτων. Τα οργανικά απόβλητα (υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, καφέ, λαχανικά, φρούτα, στάχτη κ.λπ.) οδηγούνται στην εγκατάσταση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) με στόχο την παραγωγή κομπόστ (λιπάσματος). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πιλοτικό, υλοποιείται στην περιοχή μεταξύ των οδών
Σοφ. Βενιζέλου (ύψος Κόττου), Γρ. Λαμπράκη και Λεωφόρο Ειρήνης και έχουμε στόχο τη σταδιακή επέκτασή του.
Στον Δήμο μας αναπτύσσεται δίκτυο με ειδικούς κάδους συλλογής ρούχων και υποδημάτων (κόκκινοι κάδοι), το οποίο θα αποτελείται από 30 σημεία συλλογής. Στα συγκεκριμένα σημεία συλλέγουμε παλιά ρούχα, υφάσματα και υποδήματα. Όσα βρίσκονται σε καλή κατάσταση οδηγούνται προς επαναχρησιμοποίηση μέσα από τη δομή της Κοινωνικής Ιματιοθήκης του Δήμου μας, ενώ τα υπόλοιπα οδηγούνται προς ανακύκλωση στην κλωστοϋφαντουργία.


Υπάρχουν στον Δήμο μας 2 σημεία συλλογής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών όπου οι πολίτες μπορούν να απορρίπτουν τις συσκευές που δεν χρειάζονται πλέον.
•Στη Λυκόβρυση στο τέρμα της οδού Πάρνηθος
•Στην Πεύκη στο Δημαρχείο επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου
Στον Δήμο μας υπάρχουν σημεία συλλογής μπαταριών και λαμπτήρων. Τα συγκεκριμένα απορρίμματα ανήκουν στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων και η απόρριψή τους στους πράσινους κάδους επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον. Ας απορρίπτουμε λοιπόν τις μπαταρίες και τους λαμπτήρες στα παρακάτω σημεία, προκειμένου αυτά να προωθούνται σε εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης.
Μπαταρίες
•Στη Λυκόβρυση στο Δημαρχείο επί της οδού Αγίας Βαρβάρας
•Στην Πεύκη στο Πολυϊατρείο επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου
Λαμπτήρες
•Στη Λυκόβρυση στο Δημαρχείο επί της οδού Αγίας Βαρβάρας
•Στη Λυκόβρυση στο τέρμα της οδού Πάρνηθος
•Στην Πεύκη στο Δημαρχείο επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου


Από το 2015 ο Δήμος μας έχει συλλέξει από τις οδούς και τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης περισσότερα από 80 αυτοκίνητα που οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση. Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα οδηγούνται προς ανακύκλωση βάσει του Π.Δ. 116/2004 περί διαχείρισης οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους.
Παρά τη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται (εντοπισμός οχήματος, τοποθέτηση σήμανσης, ενημέρωση ιδιοκτητών κ.λπ.) η προσπάθειά μας για την απόσυρση και ανακύκλωση εγκαταλελειμμένων οχημάτων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Οι πολίτες που εντοπίζουν εγκαταλελειμμένο όχημα μπορούν να καλούν στο γραφείο εξυπηρέτησης δημότη: 210-6145130.
Η υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου μας υλοποιεί ξεχωριστά δρομολόγια συλλογής πράσινων υπολειμμάτων (κλαδιά, κλαδέματα, φύλλα, κ.λπ.), ώστε αυτά να μην αναμιγνύονται με τα υπόλοιπα απορρίμματα (πράσινος κάδος) και να καταλήγουν στο χώρο υγειονομικής ταφής της Φυλής.
Τα πράσινα απόβλητα οδηγούνται με ξεχωριστά δρομολόγια στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), όπου παράγεται λίπασμα.
Για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών για τη συλλογή των κλαδιών, υπολειμμάτων πρασίνου κ.λπ., οι πολίτες μπορούν να καλούν στο γραφείο εξυπηρέτησης δημότη: 210-6145130

20 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ
1. Αγοράζω με σύνεση, ώστε να παράγω ταλιγότερα δυνατά απορρίμματα.
2. Προτιμώ να αγοράζω προϊόντα απόανακυκλώσιμα υλικά.
3. Πριν πετάξω κάτι στον κάδο σκέφτομαιαν μπορεί να το χρειάζεται κάποιος άλλος.
4. Διαχωρίζω τα απορρίμματα και τατοποθετώ στον κατάλληλο κάδο ή
σημείο συλλογής.
5. Προσέχω ιδίως στην απόρριψη χημικών ουσιών, χρωμάτων, φαρμάκων, μπαταριών,λαμπτήρων, και τα προωθώ σε αντίστοιχασημεία συλλογής.
6. Ανακυκλώνω τις παλιέςηλεκτρικές συσκευές.
7. Κάνω οικιακή κομποστοποίηση.
8. Δεν βγάζω ογκώδη αντικείμενα ή πράσινααπορρίμματα του κήπου μου στοπεζοδρόμιο, πριν ενημερώσω το γραφείοεξυπηρέτησης δημότη στο τηλ. 210-6145130.
9. Τα οικιακά απορρίμματα που μπορεί ναπεταχτούν στους πράσινους κάδους,τα βγάζω τις βραδινές ώρες.
10. Δεν αφήνω το καπάκι του κάδου ανοικτό.
11. Συσκευάζω τα απορρίμματα σε ανθεκτικέςσακούλες, τις δένω καλά και τις τοποθετώ μέσα στον πράσινο κάδο.
12. Δεν μετακινώ ποτέ τον κάδο από τη θέση του.
13. Ανακυκλώνω καθημερινά. Ρίχνω στους μπλε κάδουςανακυκλώσιμα υλικά, στους καφέ κάδους οργανικά υπολείμματα και στους κόκκινους κάδουςρούχα-υφάσματα & υποδήματα.
14. Τοποθετώ τις μπαταρίες στους αντίστοιχουςκάδους και τα φάρμακα στους κάδους των φαρμακείων.
15. Δεν αφήνω ακαθαρσίες του κατοικιδίου μουστον δρόμο, στο πεζοδρόμιο και σε κοινόχρηστους χώρους.
16. Πετάω χαρτάκια και μικροαντικείμενα σταειδικά καλαθάκια και όχι στον δρόμο.
17. Κρατώ το οικόπεδο μου καθαρό και κάνωαποψίλωση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
18. Δεν προκαλώ φθορές στον εξοπλισμό τηςκαθαριότητας, στα μνημεία, τα αγάλματα, τιςπαιδικές χαρές και γενικά στηδημόσια περιουσία.
19. Συμμετέχω στις εθελοντικές δράσεις καθαρισμού που οργανώνουν ο Δήμος και οι φορείς της πόλης.
20. Μιλάω στον γείτονα μου και στον φίλο μου! Του λέω: Κάνε τα 19 παραπάνω βήματα Καθαρά για σένα!