
Άρθρο 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο Κανονισμός Πρασίνου περιλαμβάνει αρχές, δεσμεύσεις και πολιτικές που επιδιώκουν να προστατεύσουν, αναδείξουν, επαυξήσουν και διαχειριστούν το αστικό πράσινο. Η προστασία του πρασίνου αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση και υψηλή προτεραιότητα του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης.
Άρθρο 2: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ - ΣΚΟΠΟΣ
Αντικείμενο του παρόντος Κανονισμού Πρασίνου είναι η θεσμοθέτηση ενός γενικού πλαισίου αρχών και κανόνων ως προς την προστασία και ανάδειξη των χώρων πρασίνου του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, την ορθή χρήση τους, τις επιτρεπτές και μη ενέργειες εντός των ορίων τους, το οικολογικό αντιστάθμισμα, όπως και τις κυρώσεις για παραβάσεις, τα οποία θα δεσμεύουν την διοίκηση του Δήμου και τους δημότες.
Βασικές αρχές και στόχοι της ανάπτυξης και προστασίας του αστικού πρασίνου του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης είναι:
- Η ολοκληρωμένη, σχεδιασμένη και συντονισμένη προστασία και ανάδειξη του πρασίνου ως βασικού και αναπόσπαστου συστατικού της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
- Η συντήρηση, διατήρηση και προστασία του υφιστάμενου πρασίνου και η δέσμευση για την αύξησή του σε νέους χώρους.
- Η ακώλυτη πρόσβαση στους χώρους πρασίνου για κάθε πολίτη.
- Η ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος με:
-την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα (εκπαιδευτικές δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη των ιδεών για μια πιο πράσινη πόλη και στην ενεργή συμμετοχή τους σε δράσεις όπως δενδροφυτεύσεις) αλλά και σε όλες τις δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες με στόχο την δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης από την ίδια τη Διοίκηση
-την κινητοποίηση των δημοτών και αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς
5. Η διασφάλιση ολοκληρωμένου και εκτεταμένου πράσινου δικτύου κίνησης για πεζούς
6. Η συμβολή του πρασίνου στην ανάδειξη της πολιτιστικής, αισθητικής και ιστορικής αξίας της πόλης.
7. Η φύτευση δωμάτων, ταρατσών, αυλών σχολείων και δημοτικών κτιρίων και η υποστήριξη καλών πρακτικών.
8. Η κάθε απώλεια πρασίνου θα αποκαθίσταται από τους υπαίτιους βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων/ καταστρέφων πληρώνει» και της αρχής της αντιστάθμισης.
9. Η συνεργασία με τοπικούς Συλλόγους Προστασίας Περιβάλλοντος και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με συναφές αντικείμενο.
Άρθρο 3: ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Ο παρών Κανονισμός εκδίδεται βάσει των διατάξεων του άρθρου 79 του Ν. 3463/2006 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 11 του ν. 4674/20 περί κανονιστικών πράξεων και η λειτουργία του διέπεται από το κάτωθι νομικό και θεσμικό πλαίσιο:
1. Ν.998/79 - ΦΕΚ 289Α/29.12.1979, ¨Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας¨, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2. Ν.1080/80 - ΦΕΚ 246Α/22.10.1980, ¨Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων τινών της περί των προσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ...¨, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
3. Ν.1144/81 - ΦΕΚ 96Α/14.4.1981, Περί επικολλήσεως εντύπων, διενέργειας ετέρων συναφών πράξεων, ως και ρυθμίσεως θεμάτων τινών φορώντων εις τους Ο.Τ.Α. και το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
4. Ν.1650/86 - ΦΕΚ 160Α/16.10.1986, Για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
5. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/66006/2360/16.06.2023, Κτιριοδομικός κανονισμός.
6. Ν.1892/90 - ΦΕΚ 101Α/31.7.1990, ¨Για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη και άλλες διατάξεις¨ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
7. Ν.1900/90 – ΦΕΚ 125Α-17.9.90, ¨Τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα ...¨, άρθρο 6.
8. ΦΕΚ 580Δ/12.7.1999, Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας.
9. Ν.2946/01 - ΦΕΚ 224Α/8.10.2001, Υπαίθρια Διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
10. Ν.3208/03 - ΦΕΚ 303Α/24.12.2003, ¨Προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, κατάρτιση δασολογίου, ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων και άλλες διατάξεις¨.
11. Ν.3463/06 - ΦΕΚ 114Α/8.6.2006, ¨Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων¨.
12. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/124964/1561/02022 – ΦΕΚ 6213 Β’/7.12.2022, αντικατάσταση της ΥΑ52907/2009 : Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών.
13. Ν.3852/10 - ΦΕΚ 87Α/7.6.2010, ¨Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης¨.
14. Ν.4830/21 - ΦΕΚ 169Α/18.9.2021, Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζωών συντροφιάς.
15. Ν.4067/12 - ΦΕΚ 79Α/9.4.2012, ¨Νέος Οικοδομικός Κανονισμός¨.
16. Ν.4495/17 – ΦΕΚ 167Α/3.11.17, Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις, όπως τροποποιήθηκε απ΄τον ν.5131/2024 και ισχύει.
17. Τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 183/τ.Β’/31-01-2019
18. Κανονισμός Καθαριότητας Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, όπως αυτός εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης με την υπ.αριθμ. 96/2024 απόφαση.
19. Κάθε άλλη σχετική με το αντικείμενο διάταξη.
Με βάση το ανωτέρω ισχύον θεσμικό πλαίσιο καταρτίστηκε ο παρών Κανονισμός Πρασίνου, ο οποίος δεν θίγει τις γενικές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, τις υγειονομικές, τις αστυνομικές και άλλες ειδικές διατάξεις και αποσκοπεί στην οριοθέτηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των πολιτών.
Άρθρο 4: ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ
Ο Δήμος έχει την ευθύνη για την προστασία, διαχείριση και επαύξησή του δημοτικού κοινόχρηστου πρασίνου της πόλης. Ο Δήμος με τις αρμόδιες Διεύθυνσεις έχει την υποχρέωση της εποπτείας και έλεγχο της τήρησης των όρων του παρόντος. Ειδικότερα:
Η Δνση Περιβάλλοντος , σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, μεριμνά για:
- την διαχείριση του υφιστάμενου δημοτικού πρασίνου σε πλατείες, πάρκα, άλση, νησίδες κ.α.).
- την ανανέωση του πρασίνου και την επαύξησή του με φύτευση νέων φυτών (θάμνων, δένδρων κ.α.) στους υφιστάμενους χώρους πρασίνου και τον σχεδιασμό - φύτευση νέων χώρων πρασίνου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.
- την εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου αυτόματου ποτίσματος του δημοτικού πρασίνου
- τα αιτήματα πολιτών που σχετίζονται με την συντήρηση και ανάπτυξη του πρασίνου (κλαδέματα, κοπή χόρτων, φυτεύσεις κ.α.) διενεργώντας τις απαιτούμενες αυτοψίες προκειμένου να αξιολογηθεί η αναγκαιότητα υλοποίησης τους και να καθοριστεί ο βαθμός προτεραιότητας τους.
Η κλάδευση των υψηλών δένδρων των πεζοδρομίων, των οποίων η κόμη ακουμπά ή εμπλέκεται σε ηλεκτροφόρα καλώδια γίνεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους ασφαλείας από τον ΔΕΔΔΗΕ η οποία είναι υπεύθυνη για την συντήρηση του δικτύου της, και ο Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης μεριμνά για το σχετικό αίτημα.
Η Δημοτική επιτροπή εξετάζει θέματα και λαμβάνει αποφάσεις για ζητήματα που άπτονται ανάμεσα σε άλλα και της προστασίας του περιβάλλοντος .
Ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα σε χώρους πρασίνου που δεν αναφέρονται στο πεδίο ισχύος του παρόντος κανονισμού π.χ ιερούς ναούς κλπ. Ωστόσο, λόγω της εξειδίκευσης των υπηρεσιών του σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρει την συνδρομή του κατόπιν αιτήματος είτε με επεμβάσεις συντήρησης είτε με νέες φυτεύσεις χωρίς ωστόσο αυτό να απαλλάσσει τους καθ' ύλην αρμόδιους από την υποχρέωση και ευθύνη της διαχείρισης του πρασίνου.
Άρθρο 5: ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Πεδίο εφαρμογής
Ως δημοτικός κοινόχρηστος χώρος πράσινου νοείται κάθε ελεύθερος χώρος στον οποίο έχει αναπτυχθεί φυσικά ή έχει εγκατασταθεί τεχνητά βλάστηση και διακρίνεται με βάση την λειτουργία του σε:
Πάρκα – Άλση. Περιλαμβάνουν τα παραδοσιακά πάρκα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους
Δάση και παραρεμάτια περιοχή. Περιλαμβάνει τα δάση Κάσδαγλη, Μορέλα και Αργύρη καθώς και την περιοχή των ρεμάτων της πύρνας και Δαμάσκου
Μικροί χώροι πρασίνου – παρτέρια οδών. Περιλαμβάνουν διάσπαρτους εντός του Δήμου, διακριτούς, μικρούς χώρους πρασίνου
Δενδροστοιχίες. Περιλαμβάνουν το πράσινο γενικά (μεμονωμένα δένδρα και θάμνοι) που αναπτύσσεται στα πεζοδρόμια του Δήμου
Κανόνες χρήσης
Η χρήση του δημόσιου χώρου πρασίνου και αναψυχής γίνεται με ευθύνη του χρήστη.
Ο δημόσιος χώρος πρασίνου επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τον προορισμό του. Για τη χρήση δημοσίου χώρου πρασίνου εκτός των λειτουργιών για τις οποίες προορίζεται(π.χ για την οργάνωση ιδιωτικών εκδηλώσεων), απαιτείται άδεια της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας ή του αρμοδίου οργάνου.
Η χρήση του δημόσιου χώρου πρασίνου πρέπει να γίνεται με προσοχή, έτσι ώστε να αποτρέπεται η φθορά, η ρύπανση ή κάθε άλλη επιβάρυνση της βλάστησης και του εξοπλισμού, καθώς και η έκθεση σε κίνδυνο ή η ενόχληση των άλλων επισκεπτών.
Απαγορεύεται η κοπή, η αφαίρεση, η καταστροφή, η μεταφύτευση, το κλάδεμα, η φθορά ή ρύπανση κάθε φυτικού οργανισμού σε οποιοδήποτε δημόσιο ή δημοτικό χώρο και αν βρίσκεται. Ειδικότερα:
Μη Επιτρεπτές ενέργειες
Σε χώρους πρασίνου δεν επιτρέπονται οι ακόλουθες επιβλαβείς ενέργειες:
- η σταθεροποίηση ή το σφράγισμα της επιφάνειας του εδάφους με κάλυμμα μη διαπερατό στο νερό (π.χ. άσφαλτος, μπετόν)
- οι εκσκαφές, διανοίξεις, οικοδομικές εργασίες, η τοποθέτηση αγωγών ή καλωδίων.
- η τοποθέτηση καλωδίων ή και πινακίδων πάνω στα δένδρα.
- το πλύσιμο μηχανοκίνητων οχημάτων ή μηχανημάτων.
- η συμπίεση της επιφάνειας του εδάφους, π.χ. λόγω της διέλευσης ή στάθμευσης μηχανοκίνητων οχημάτων ή άλλων μηχανημάτων, εργοταξίων οικοδομών ή αποθήκευσης οικοδομικών υλικών ή μπάζων.
- η αποθήκευση ή διασπορά στο έδαφος αλάτων, οξέων, ελαίων ή άλλων χημικών ουσιών καθώς και λυμάτων.
- η διασπορά – εναπόθεση απορριμμάτων (σκουπίδια, μπάζα κ.α.)
- η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού καταστημάτων σε χώρους πρασίνου είτε πρόκειται για περιοχές με χλοοτάπητα είτε για παρτέρια και λάκκους άρδευσης θάμνων και δένδρων.
- η φθορά - καταστροφή των αρδευτικών συστημάτων
- η υδροληψία από τα συστήματα άρδευσης των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου του Δήμου.
Ειδικά σε χώρο πάρκου δεν επιτρέπεται:
- η φθορά, καταστροφή, ρύπανση με σπρέι, αφισοκόλληση κλπ, η απομάκρυνση του εξοπλισμού του
- η εναπόθεση οικιακών και ογκωδών απορριμμάτων
- η πρόκληση θορύβου,
- το άναμμα και η διατήρηση φωτιάς, η απόρριψη αποτσίγαρων ή άλλων εύφλεκτων υλικών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές και λοιπές καταστροφές
- η κυκλοφορία και η στάθμευση πάσης φύσεως τροχοφόρου οχήματος εκτός των οχημάτων που έχουν την ευθύνη συντήρησης του χώρου.
- Το άναμα φωτιάς και η απόριψη αποτσίγαρου που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές.
Μη παρακώλυση εργασιών διαχείρισης πρασίνου
Οι δημότες υποχρεούνται να διευκολύνουν το έργο διαχείρισης του πρασίνου και να μη δημιουργούν εμπόδια. Σε οδούς που έχουν σημανθεί ότι πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες όπως κλαδεύσεις δενδροστοιχιών, κοπή χόρτων κ.α. οι δημότες υποχρεούνται να απομακρύνουν τα οχήματα τους, σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΚΟΚ.
Ζώα συντροφιάς
Οι ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουν να μεριμνούν ώστε οι σκύλοι τους να μην ενοχλούν, καταστρέφουν και ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους πρασίνου και να απομακρύνουν άμεσα τα περιττώματα τους. Ο περίπατος του σκύλου γίνεται πάντα με συνοδό ο οποίος κρατά τον σκύλο δεμένο και σε μικρή απόσταση από αυτόν.
Φύτευση θάμνων και δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους
Για την φύτευση από ιδιώτες σε κοινόχρηστους δημόσιους χώρους και ειδικότερα στα πεζοδρόμια απαιτείται άδεια από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου (Δ/νση Περιβάλλοντος ) η οποία θα εγκρίνει την θέση αυτών καθώς και θα εποπτεύει ώστε να διασφαλίζεται η ανάπτυξη, η συντήρηση καθώς και η ομαλή και ασφαλής χρήση των χώρων.
Τεχνικές εργασίες εντός των κοινόχρηστων χώρων
Η εκσκαφή εντός των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου από οργανισμούς κοινής ωφελείας ή εταιρείες δεν επιτρέπεται χωρίς την έγκριση της Δνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Στην περίπτωση που απαιτείται να καταστραφεί ολικώς ή μερικώς χώρος πρασίνου οφείλει ο υπεύθυνος οργανισμός/εταιρεία να ενημερώσει πριν την έναρξη των εργασιών την Δνση Περιβάλλοντος και να αποκαταστήσει με δική του ευθύνη και δαπάνες οποιαδήποτε ζημιά προκλήθηκε αμέσως μετά το πέρας αυτών εντός 15 ημερών.
Διάθεση προϊόντων κοπής – κλάδευσης δένδρων
Τα προϊόντα ξυλείας που προέρχονται από κοπές ή κλαδέματα δέντρων που διενεργεί ο Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης αρχικά διατίθενται στους δημότες σύμφωνα με την εισήγηση της κοινωνικής υπηρεσίας. Στην συνέχεια, τα υπολείμματα ξυλείας που θα συλλεχθούν, απομακρύνονται από τα συνεργεία αποκομιδής του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης για ειδική επεξεργασία για δημιουργία compost από το εργοστάσιο του ΕΣΔΝΑ ενώ όσα από αυτά μπορούν να αποτελέσουν καύσιμη ύλη μεταφέρονται σε κατάλληλο δημοτικό χώρο προς αποθήκευση και διάθεσή τους στους δημότες κατόπιν σχετικού αιτήματος προς τον Δήμο.
Για τα οικόπεδα εντός των ορίων του Δήμου ισχύει η με την υπ’ αριθμ 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη.
Καθιέρωση τεκμηρίου ευθύνης γειτονικών ιδιοκτησιών
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυθαίρετης κοπής δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους ή καταστροφής φυτικού υλικού γενικά, αλλά και με σκοπό την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των δημοτών, καθιερώνεται το μαχητό τεκμήριο ευθύνης των γειτονικών ιδιοκτησιών.
Ειδικότερα σε περίπτωση αυθαίρετης κοπής δένδρων, ή ξήρανσης (με χρήση χημικών μέσων συνήθως το φυτό ξηραίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε περιπτώσεις προσβολής από ασθένειες ή έντομα) τεκμαίρεται ότι την κοπή ή την φθορά την έχει πραγματοποιήσει ο ιδιοκτήτης, μισθωτής ή νομέας της ιδιοκτησίας (οικίας ή καταστήματος) που γειτνιάζει με το κατεστραμμένο φυτικό υλικό ή βρίσκεται σε τέτοια τοπική σχέση, ώστε να τεκμαίρεται ότι ωφελείται από την πραγματοποιηθείσα απώλεια του φυτικού υλικού. Σε περίπτωση πολυκατοικίας την ευθύνη φέρει ο διαχειριστής αυτής.
Στους υπευθύνους επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τον παρόντα Κανονισμό πρόστιμα, καθώς και η υποχρέωση αντιστάθμισης του φυτικού υλικού, κατόπιν προηγούμενης ακρόασης των υπευθύνων από την Δημοτική επιτροπή και εισήγησης της στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, το οποίο αποφασίζει τελικώς.
Άρθρο 6: ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
Φύτευση σε οικόπεδα
Θα πρέπει να ελέγχονται από την Πολεοδομία τα οριζόμενα περί φύτευσης του ακάλυπτου χώρου στον Κτιριοδομικό Κανονισμό (ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/66006/2360/16.06.2023) και στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, καθώς και στις ειδικές πολεοδομικές διατάξεις οι οποίες κατισχύουν των προαναφερόμενων γενικών διατάξεων. Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι για την υποχρεωτική φύτευση δέντρων δεν νοούνται θαμνοειδή ενώ το υπέδαφος του χώρου της φύτευσης δεν μπορεί να είναι δομημένο (π.χ. υπόγειο, στεγασμένος χώρος στάθμευσης κλπ).
Υποχρεώσεις ιδιοκτητών – διαχειριστών ιδιωτικών χώρων
Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές ιδιωτικών χώρων είναι υπεύθυνοι για την διαχείριση του πρασίνου (δένδρα, θάμνοι κ.α.) που φύεται εντός των ορίων των οικοπέδων τους. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε τα δένδρα και οι θάμνοι που βρίσκονται εντός των οικοπέδων τους να μην εμποδίζουν την χρήση των πεζοδρομίων και των δρόμων και να μην εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των διερχόμενων πεζών, των κινούμενων και σταθμευμένων οχημάτων και των λοιπών κατασκευών στους γειτονικούς κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς χώρους.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης όπου δένδρα και θάμνοι δημιουργούν πρόβλημα στην χρήση και την ασφάλεια κοινόχρηστων χώρων, ο Δήμος έχει δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμο, να προβεί σε κλαδεύσεις καθώς επίσης και να χρεώσει τον ιδιοκτήτη ή διαχειριστή του ακινήτου με την δαπάνη της εργασίας.
Επιτρεπτές και μη επιτρεπτές ενέργειες
Δεν επιτρέπεται η κοπή δένδρων εντός ιδιωτικών χώρων. Στην περίπτωση που είναι απαραίτητη η κοπή ενός δένδρου θα πρέπει να εκδοθεί άδεια (έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας) από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης έπειτα από αίτηση του διαχειριστή ή του ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Εντός ιδιωτικών χώρων επιτρέπεται:
- η απομάκρυνση νεκρού ξύλου και φθαρμένων ή προσβεβλημένων από εχθρούς και ασθένειες κλαδιών
- η αφαίρεση κλάδων που εξέχουν σε κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς χώρους εάν αυτοί δημιουργούν προβλήματα στην ασφαλή χρήση των χώρων αυτών
- η απομάκρυνση κλαδιών στα πλαίσια του καθαρισμού στεγών και προσόψεων, της αποφυγής σκίασης οικιστικών και επαγγελματικών χώρων, καθώς και της διατήρησης των συνθηκών φωτισμού και ελεύθερης διόδου σε πεζοδρόμια, εισόδου τροχοφόρων σε αυλές, χώρους εναπόθεσης απορριμάτων, παιδικές χαρές και περιοχές που χρησιμεύουν για τη διέλευση και στάθμευση οχημάτων της πυροσβεστικής.
- η απομάκρυνση υπερεχόντων κλαδιών σε όρια οικοπέδων που γειτνιάζουν με το δρόμο ή με γειτονικές ιδιοκτησίες
Απομάκρυνση προϊόντων συντήρησης πρασίνου
Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές ιδιωτικών χώρων είναι υπεύθυνοι για την απομάκρυνση των προϊόντων συντήρησης του πρασίνου (κλαδιά, κομμένος χλοοτάπητας, ξερά φύλλα κ.α.). Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η τοποθέτηση τους σε κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμιο, οδόστρωμα, πλατείες κτλ) χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση για την αποκομιδή τους με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ( Καθαριότητας) στο τηλέφωνο του γραφείου δημότη 210-6145130. Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος έχει δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμο και να χρεώσει τους υπευθύνους με τα έξοδα φόρτωσης και απομάκρυνσης των προϊόντων αυτών από τα συνεργεία του Δήμου.
Άρθρο 7: ΚΟΠΗ ΔΕΝΔΡΩΝ
Έγκριση κοπής δένδρων
Για την κοπή δένδρων:
α. Σε δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους
Γνωμοδοτεί η Δημοτική επιτροπή του Δήμου έπειτα από εισήγηση των αρμοδίων κατά περίπτωση υπηρεσιών (Τμήμα Πρασίνου, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών κ.α.) και την οριστική απόφαση λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Εν συνεχεία εκδίδεται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας από την Υπηρεσία Δόμησης.
α1. Σε άλση και πάρκα κλπ περιοχές ευθύνης Δασαρχείου
Γνωμοδοτεί η Δημοτική επιτροπή του Δήμου έπειτα από εισήγηση των αρμοδίων κατά περίπτωση υπηρεσιών (Τμήμα Πρασίνου, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών κ.α.) και την οριστική απόφαση λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Εν συνεχεία ζητείται έγκριση κοπής από το αρμόδιο δασαρχείο (Δασική Αστυνομική Διάταξη).
Η άδεια χάνει την ισχύ της, εάν οι ενέργειες για τις οποίες χορηγήθηκε, δεν πραγματοποιηθούν εντός ενός έτους.
Κοπή και κλάδεμα δένδρων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης επιτρέπεται η κοπή και το κλάδεμα δένδρου σε κοινόχρηστους χώρους από τα συνεργεία του Δήμου ή άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, ΔΕΗ κ.α.) χωρίς την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών. Η κοπή εκτελείται αφού έχει προηγηθεί έγγραφη εντολή από τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και έχει ενημερωθεί το οικείο Αστυνομικό Τμήμα και το Δασαρχείο σε περίπτωση που τα δέντρα βρίσκονται σε περιοχή ευθύνης του.. Έκτακτη ανάγκη στοιχειοθετείται όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές ή για πρόκληση σοβαρών υλικών καταστροφών.
Κλάδευση δέντρων
Επιτρέπεται η κλάδευση δένδρων και φυτών σε κοινόχρηστους χώρους από ιδιώτες κατόπιν αδείας και υπόδειξης – οδηγιών από την υπηρεσία , όταν υπάρχει αδυναμία κάλυψης λόγω φόρτου εργασίας.
Διατήρηση πράσινου ισοζυγίου
Σε κάθε περίπτωση κοπής δένδρου σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο π.χ. (πλατείες, πεζοδρόμια, Δημοτικά άλσοι , περιαστικά δάση ) θα πρέπει να φυτευτούν δύο νέα δέντρα στην ίδια ή παρακείμενη θέση, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Δ/νσης εφόσον αυτό επιτρέπεται από τις υφιστάμενες διατάξεις (απαιτούμενο πλάτος πεζοδρομίου για την διέλευση πεζών κ.α.).
Για την κοπή - αναπλήρωση δένδρου εντός ιδιωτικών χώρων ισχύουν τα οριζόμενα στον Κτιριοδομικό Κανονισμό.
Συγκεκριμένες περιβαλλοντικές δράσεις διατήρησης πράσινου ισοζυγίου και αναπλήρωσης ο Δήμος δύναται να πραγματοποιεί με φορείς, συλλόγους κτλ. είτε με δωρεές.
Ο Δήμος σε συνεργασία με κατοίκους , φορείς και με ιδίους πόρους θα προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στην αναπλήρωση του πράσινου ισοζυγίου.
Άρθρο 8: ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ - ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Όποιος παραβαίνει τους κανόνες χρήσης του δημοτικού πρασίνου και προβαίνει στις κατωτέρω περιγραφόμενες στο παράρτημα Ι παραβάσεις τιμωρείται με πρόστιμο. Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Δημάρχου, μετά από γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής η οποία και θα καθορίζει το ύψος του προστίμου, κατόπιν εισηγήσεως των αρμόδιων υπηρεσιών.
Η Διεύθυνση Οικονομικών και ιδιαίτερα το τμήμα εσόδων μεριμνά για την είσπραξη των προστίμων και των αποζημιώσεων. Σε περίπτωση αυθαίρετης καταστροφής πρασίνου, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μεριμνά για την άμεση αποκατάστασή του, ώστε να μην δημιουργηθεί τετελεσμένη και αναπότρεπτη κατάσταση.
Τα χρήματα που θα εισπράττονται από τα σχετικά πρόστιμα θα αποτελούν έσοδα του Δήμου και θα εγγράφονται σε ειδικό κωδικό που θα προορίζεται αποκλειστικά για την διατήρηση και αύξηση του αστικού πρασίνου.
Άρθρο 9: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ – ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
Προσφυγή μπορεί να ασκήσει ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Η προσφυγή ασκείται από τον ενδιαφερόμενο και κατατίθεται μέσω πρωτοκόλλου του Δήμου προς την Επιτροπή Συμβιβαστικής Επίλυσης των Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων (άρθρο 32 του Ν.1080/80, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει). Η προσφυγή ασκείται μέσα σε προθεσμία εξήντα (60) ημερών, αρχομένη από την επομένη της κοινοποίησης στον ενδιαφερόμενο της απόφασης επιβολής προστίμου. Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας καμία προσφυγή δεν γίνεται δεκτή.
Άρθρο 10: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
α. Μετά από απόφαση της Δημοτικής επιτροπής, μπορεί να «υιοθετηθούν» πάρκα, αλσύλλια, κοινόχρηστοι χώροι και γενικά χώροι πρασίνου από ομάδες πολιτών, επιτροπές περιοίκων, συλλόγους, κινήματα πολιτών, επιτροπές γειτονιάς, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σχολικές επιτροπές και γενικά από κάθε άλλο συλλογικό φορέα ή εταιρεία μέσω της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης ο οποίος επιθυμεί να αναλάβει τη συντήρησή, επιμέλεια και φροντίδα του συγκεκριμένου χώρου. Οι ανωτέρω συλλογικοί φορείς ή εταιρείες ορίζουν υποχρεωτικά έναν εκπρόσωπό τους να είναι υπεύθυνος της δράσης. Η «υιοθέτηση» αυτή δεν αναιρεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του οποιοδήποτε χώρου και αφορά αποκλειστικά και μόνο τη φροντίδα του πρασίνου και όχι ( ιδιόχρηση ) ή άλλη παράνομη δραστηριότητα.
β. Το Τμήμα Πρασίνου παρέχει την τεχνογνωσία του και κάθε άλλη συνδρομή, όποτε και εφόσον του ζητηθεί να εποπτεύει την επιμελή χρήση του χώρου. Μετά την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου, ο Δήμος απαλλάσσεται από την υποχρέωση φροντίδας και συντήρησης, η οποία είναι υποχρέωση αποκλειστικά των ανωτέρω συλλογικών φορέων.
γ. Η απόφαση αυτή της Δημοτικής επιτροπής, μπορεί να ανακληθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή αν κρίνει ότι μεταβάλλονται οι όροι της. Επίσης ανακαλείται άμεσα σε περίπτωση διαπίστωσης εγκατάλειψης του αναφερόμενου χώρου, κακής συντήρησης, ελλιπούς φροντίδας, μετά από σχετική εισήγηση του Τμήματος Πρασίνου.
δ. Οι «υιοθεσίες» αυτές έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την καθιέρωση της συλλογικής περιβαλλοντικής ευθύνης, την ενίσχυση του αισθήματος σεβασμού του κοινόχρηστου χώρου, τη διαπαιδαγώγηση και την εν γένει αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών σε σχέση με τον δημόσιο χώρο.
Άρθρο 11: ΙΣΧΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Η ισχύς του Κανονισμού αρχίζει με την έγκριση του από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Κάθε περίπτωση που δεν προβλέπεται από τον παρόντα Κανονισμό επιλύεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης - Πεύκης, κατόπιν εισήγησης της Δημοτικής Επιτροπής έπειτα από γνωμοδότηση των αρμοδίων κατά περίπτωση υπηρεσιών του Δήμου.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ΚΥΡΩΣΕΙΣ
α/α |
ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ |
ΠΡΟΣΤΙΜΟ |
1 |
ΦΘΟΡΆ ΦΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ |
|
1.1 |
Καταστροφή χλοοτάπητα |
25 € ανά m² |
1.2 |
Καταστροφή ποωδών ή εποχιακών φυτών |
30 € ανά m² |
1.3 |
Κοπή – καταστροφή θάμνου |
15 – 50 € ανάλογα με την ηλικία του θάμνου |
1.4 |
Κοπή - καταστροφή δένδρου |
50 – 200 € ανάλογα με την ηλικία του δένδρου |
1.5 |
Κοπή – καταστροφή δένδρου ιδιαίτερης γεωπονικής, μορφολογικής ή αισθητικής αξίας |
1.500 € |
1.6 |
Αυθαίρετη κλάδευση δένδρου ή θάμνου ή φθορά αυτού |
50% του προστίμου ολικής καταστροφής ή κοπής |
1.7 |
Πρόκληση βλάβης του ριζικού συστήματος δένδρου |
100 € |
2 |
ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ |
|
2.1 |
Αποθήκευση ή διασπορά στο έδαφος λυμάτων ή χημικών ουσιών |
έως 300 €, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας και τις προκληθείσες συνέπειες στο πράσινο |
2.2 |
Σταθεροποίηση της επιφάνειας του εδάφους με κάλυμμα μη διαπερατό στο νερό (πχ. άσφαλτος, μπετόν) |
50 €/m² |
2.3 |
Εκσκαφές, διανοίξεις, οικοδομικές εργασίες κλπ |
50 €/m² |
2.4 |
Τοποθέτηση αγωγών, καλωδίων, πινακίδων, διαφημιστικών, ανακοινώσεων, σημάνσεων κλπ πάνω σε δένδρα |
50 €/δένδρο |
2.5 |
Τοποθέτηση διαφημιστικών επάνω σε δέντρα και μέσα σε χώρους πρασίνου όπως πλατείες, νησίδες παρτέρια πεζοδρόμων κλπ |
από 100€ έως 1000€, ανάλογα με το μέγεθος, τον όγκο, το είδος των διαφημιστικών |
2.6 |
Πλύσιμο μηχανοκίνητων οχημάτων ή μηχανημάτων σε δημοτικούς χώρους πρασίνου |
100 € |
2.7 |
Κυκλοφορία και στάθμευση σε πάρκα, άλση και άλλους χώρους πρασίνου, χωρίς ειδική άδεια, πάσης φύσεως τροχοφόρου |
50 € για δίκυκλα 150 € για Ι.Χ. αυτοκίνητα 300 € για φορτηγά |
2.8 |
Άναμμα και τη διατήρηση φωτιάς σε χώρους πρασίνου |
1.000 € συν το κόστος για την αποκατάσταση τυχόν καταστροφών |
2.9 |
Καταστροφή σιδερένιου προστατευτικού κιγκλιδώματος χώρων πρασίνου |
100 € / μέτρο |
2.10 |
Ρύπανση δημοτικών χώρων πρασίνου που χρησιμοποιούνται από φορείς για τη διενέργεια εκδηλώσεων |
από 300 € έως 500 €. |
2.11 |
Κατάληψη χώρου πρασίνου με προϊόντα συντήρησης πρασίνου (κλαδιά, χόρτα κλπ), μπάζα ή άλλα υλικά |
Τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου πρόστιμα. |
2.12 |
Εσκεμμένη εγκατάλειψη ή απόρριψη αντικειμένων ή μπαζών από εργολάβους ή κάθε είδους επαγγελματίες. |
Τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου πρόστιμα. |
2.13 |
Μερική ή ολική καταστροφή εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι, όργανα παιδικής χαράς κλπ) των δημοτικών χώρων πρασίνου |
έως 200 €/τεμάχιο συν την δαπάνη αποκατάστασης της φθοράς |
2.14 |
Φθορά – καταστροφή αρδευτικών υποδομών |
από 200 € συν την δαπάνη αποκατάστασης της φθοράς |
2.15 |
Παράνομη υδροληψία από τα συστήματα άρδευσης των δημόσιων χώρων πρασίνου |
από 300 € έως 500 € συν την αξία του νερού (κατ΄ εκτίμηση) |
2.16 |
Πλημμελής φροντίδα πρασίνου ιδιωτικών χώρων στην περίπτωση παρεμπόδισης χρήσης πεζοδρομίων και δρόμων και ύπαρξης κινδύνων για πεζούς, κινούμενα ή σταθμευμένα οχήματα, γειτονικές ιδιοκτησίες |
Πρόστιμο από 100 € έως 300 € συν την δαπάνη εργασίας από τα συνεργεία πρασίνου του Δήμου. |
2.17 |
Για τη ρύπανση στα πάρκα, στα άλση, στις παιδικές χαρές από κατοικίδια ζώα, με εξαίρεση τους συνοδούς ατόμων με ειδικές ανάγκες. |
50 € |
Ο Κανονισμός Πρασίνου τίθεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024.
Μπορείτε να συμμετέχετε στη διαβούλευση εδώ